Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu

Posted by on sierpień 9, 2021 in Pozostałe tematy |

Wysłodki melasowane i niemelasowane – wartościowa pasza dla bydła

Wysłodki melasowane i niemelasowane – wartościowa pasza dla bydła

Wartościowy i wysokoenergetyczny dodatek paszowy dla bydła – nie ma nic lepszego niż wysłodki! Są one produktem ubocznym przemysłu cukrowniczego i wyróżniają się niezwykłą smakowitością. Jakie jeszcze zalety mają wysłodki dla bydła – przeczytaj poniższy artykuł i sięgnij po sprawdzone informacje!

Wysłodki – moc energii i łatwo strawny dodatek dla bydła

Wysłodki charakteryzują się wysokim bilansem energetycznym. Ponadto zawierają:

  • łatwo strawne włókno pokarmowe ( w większości trawi się w jelitach )
  • białko ( niezbędne krowom mlecznym )
  • wapń ( jako budulec kości dla cieląt )

W sprzedaży znajdują się wysłodki melasowane i bez dodatku melasy. Te pierwsze w oczywisty sposób dają więcej energii zwierzętom, natomiast wysłodki buraczane niemelasowane nie powodują nadpobudliwości u bydła ( nie zawierają cukru i skrobi ). Ze względu na dużą smakowitość wysłodków, zarówno tych z melasą, jak i bez dodatku cukru należy zwrócić baczną uwagę na ilość dziennych dawek. Wysłodki dla bydła podajemy z innymi paszami treściwymi ( same wysłodki można traktować jako dodatek: plasują się one na pograniczu pasz objętościowych i treściwych ). Hodowcy nie powinni dopuścić do sytuacji, w której to wysłodki są zjadane z pominięciem innych pasz, na przykład kiszonek z traw i kukurydzy.

Wysłodki, jako profilaktyka chorób oddechowych i kwasicy żwacza

Ze względu na to, że wysłodki nie pylą, mogą z powodzeniem być podawane zwierzętom zagrożonym pylicą oraz tym, które mają problemy z układem oddechowym. Niemelasowana postać wysłodków zapobiega też kwasicy żwacza – niska zawartość skrobi jest zaletą. Przyjazne środowisko w żwaczu przekłada się z kolei na wydajność krów mlecznych. Wysłodki mogą też ograniczyć występowanie mocznika w mleku. Te zalety sprawiają, że wysłodki są jedną z najchętniej kupowanych pasz – jeśli w perspektywie mamy podniesienie wyników hodowli oraz zapobieganie schorzeniom u bydła, wysłodki będą najlepszym wyborem.

Zakup wysłodków, magazynowanie i cena

Zakup wysłodków, nie sprawia praktycznie żadnych problemów. Warto mieć jednak świadomość okresowości – kampania cukrownicza jest najbardziej intensywna w okresie zbiorów buraka. Jeśli hodowcy chcą zapewnić zwierzętom stały dostęp do wysłodków, mogą robić zapasy. Wysłodki w postaci pelletu można magazynować w opakowaniach typu Big Bag. Także jeżeli chodzi o cenę nie jest ona wygórowana – w przeciwieństwie do importowanej soi. Wysłodki mają jeszcze jedną, niewątpliwą zaletę – skażenie mikotoksynami jest ograniczone do minimum. Wynika to z dbałości o uprawy buraka, z którego produkuje się cukier. Warto również zaznaczyć, że wysłodki mogą się nieco różnić smakiem, w zależności od tego, jaki był to rok dla zbiorów, a przede wszystkim, jakie warunki atmosferyczne panowały. Nie bez znaczenia jest też rodzaj nawozów oraz rodzaj gleby. Niemniej jednak są to tak niewielkie różnice, że nawet jeśli hodowca zmieni dostawcę, zwierzęta w dalszym ciągu będą chętnie zjadały tą smakowitą paszę.